Het project Kunstronde Drenthe
werd op 28 mei 1996 te Assen door
H.M. Koningin Beatrix
officieel geopend met de onthulling
van dit kunstwerk in Vries

Frank Holtz associeert Drenthe met gegevens als plaats, tijd en beweging. De zwerkei vormt voor hem een basiselement waarin hij deze gegevens heeft kunnen verbeelden.

In zijn kunstwerk plaatst Frank C.H. Holtz stilstand tegenover beweging, natuurlijk tegenover kunstmatig en technologie tegenover natuur. De zwerfkei is een ovaalvormig afgeplatte steen. Het gegeven van stilstand en beweging is terug te vinden in de reliŽf structuur. De natuurlijke bewegingsvorm van de structuur is nagebootst door digitale bewerking middels spiraalbeweging. De structuur laat zich lezen als een huid, als een patroon, als een proces. Er kan een relatie worden gelegd met sterrenkunde en satellietbeelden van weerkaarten. De zwerfkei legt een verband tussen natuurlijke en wiskundige vormen. Hierdoor komen technologie en natuur samen als een symbool voor oorsprong en beweging, geplaatst onder het hemelgewelf.
Dit kunstwerk kwam nadat het diverse plekken had aan gedaan in het kader van de Kunstronde Drenthe terug op de plek aan de Nieuwe Holtenweg. Niet nadat het gerestaureerd was. De heer Assies, wethouder Kunst en Cultuur van de gemeente Tynaarlo, onthult het beeld op 19 september 2002